Domů

Jiří Jandl .cz

Domů / Recepty

Coleslaw

Aktualizováno: 08.02.2019

Chutný zeleninový salát se základem z bílého zelí, který je velmi oblíbený v mnoha restauracích i fast foodech pro svou snadnou přípravu.

Coleslaw
Coleslaw

SUROVINY
1 cibule
1 větší mrkev
1 lžíce soli
1 hlávka menšího bílého zelí
1/4 malého celeru

1 špetka mletého pepře
200 g majonézy
100 ml smetany ke šlehání
1 lžička octa
2 - 3 lžíce krupicového cukru

POSTUP
Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 - 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme.

Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí.

Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.

Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.

Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.

Před podáváním opět dobře promícháme.

Salát podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem.