Domů

Jiří Jandl .cz

Domů / Recepty

Pizza

Aktualizováno: 10.05.2019

Pizza
Pizza

SUROVINY
těsto
2,75 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku mléka
0,5 hrnku vlažné vody
0,5 lžičky cukru
2 lžíce olivového oleje
30 g čerstvého droždí
0,5 lžičky soli

omáčka
1 cibule
3 stroužky česneku
0,5 lžičky bazalky nebo oregána
0,5 lžičky tymiánu
1 lžíce oleje, nejlépe olivového
1 plechovka rajčat 400g/240g
1 lžíce cukru
vývar na podlití

POSTUP
Mléko a vodu promícháme. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, špetku soli a promícháme. Necháme vzejít kvásek.

Do druhé mísy prosejeme mouku. Vlijeme vykynutý kvásek, olej a osolíme. Důkladně vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nelepí na stěny. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Z vykynutého těsta tvarujeme tenkou placku a potřeme omáčkou.

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme, opepříme, přidáme česnek, cukr a koření. Podlijeme vývarem, nebo přidáme půl kostičky bujónu a za stálého míchání asi 30 minut zvolna povaříme.
Následně přepasírujeme, nebo rozmixujeme.

Obložíme podle chuti.

Domácí kynuté těsto na pizzu pečeme v troubě vyhřáté na maximum podle výšky těsta. Je-li tenké, až se téměř trhá, stačí 10 - 12 minut.

Tato dávka těsta vystačí na 3 - 4 tenoučké velké pizzy.