Slané preclíčky

Specialita mistra Vrabce...

SUROVINY
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2,5 dkg droždí
  • 0,5 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg másla
  • 0,5 dkg soli
  • 0,25 l mléka
  • bílek na potření
  • kmín, mák a hrubá sůl na posypání
POSTUP
Droždí dáme do misky, posypeme je moučkovým cukrem a vařečkou třeme, až se rozpustí. Pak k němu přidáme 2 lžíce mouky, 1/8 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší těstíčko neboli kvásek, který na povrchu posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme zkynout.

Ke zkynulému kvásku přidáme zbylou mouku, zbylé mléko, v němž jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné vlahé máslo, sůl a propracujeme vařečkou v těsto. Dobře propracované těsto, které musí být jemné a suché, nechame zkynout. Zkynulé těsto vyválíme na moukou poprášeném vále na nudli, kterou nakrájíme na stejné menší dílky.

Z jednotlivých dílků vyválíme asi 6 mm silné nudličky, které spojíme v kroužky, nebo stočíme do tvaru preclíčku, potřeme bílkem, posypeme kmínem nebo mákem a hrubší solí, položíme na pomaštěný plech nebo pečící papír a necháme zkynout.

Zkynulé pečeme v horké troubě do zlatohněda.

Slané preclíčky podáváme k bílému vínu.
Jsou také vhodným doplňkem silvestrovského pohoštění.
Sdílet:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vybraný příspěvek

Turnaj v šipkách

Bar Tunel, Mánesova 569 Domažlice pořádá v sobotu 14.11.2020  turnaj v šipkách...