Pizza


Pizza podle mé sestry Marcelky. 

Odzkoušený recept z doby, kdy sestra provozovala nejlepší pizzerii v Domažlicích. Vždycky vyjde na jedničku, a na chuť omáčky Vás ani "taliáni" nenachytají...

Suroviny

těsto

  • 2,75 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku mléka
  • 0,5 hrnku vlažné vody
  • 0,5 lžičky cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g čerstvého droždí
  • 0,5 lžičky soli

rajčatová omáčka sugo

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,5 lžičky bazalky nebo oregána
  • 0,5 lžičky tymiánu
  • 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 1 plechovka rajčat 400g/240g
  • 1 lžíce cukru
  • špetka pepře
  • vývar na podlití

smetanová omáčka

  • 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, lisovaného
  • 0,25 hrnku (60 ml) smetany, 31%
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • špetka mletého bílého pepře
  • špetka soli

Postup

těsto

Mléko a vodu promícháme. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, špetku soli a promícháme. Necháme vzejít kvásek.

Do druhé mísy prosejeme mouku. Vlijeme vykynutý kvásek, olej a osolíme. Důkladně vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nelepí na stěny. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Z vykynutého těsta tvarujeme tenkou placku a potřeme omáčkou, podle druhu pizzy.

Obložíme podle chuti.

Těsto na pizzu pečeme v troubě vyhřáté na maximum podle výšky těsta. Je-li tenké, až se téměř trhá, stačí 10 - 12 minut.

Tato dávka těsta vystačí na 3 - 4 tenoučké velké pizzy.

rajčatová omáčka

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme, opepříme, přidáme česnek, cukr a koření. Podlijeme vývarem, nebo přidáme půl kostičky bujónu a za stálého míchání asi 30 minut zvolna povaříme.

Následně přepasírujeme, nebo rozmixujeme.

smetanová omáčka

Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme doměkka, cca 10 minut, za stálého míchání. Přidáme česnek a smažíme další cca 1 až 2 minuty. Přidáme smetanu, tymián, pepř a sůl, promícháme a přivedeme k varu, vaříme cca 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Necháme lehce vychladnout a rozmixujeme dohladka.

Ozdobení je na chuti každého, ale přikládám odzkoušené "taliánské" kombinace, jak prý by to mělo být.

Druhy pizzy

  • Prosciutto Cotto - sugo, mozzarella, dušená šunka
  • Prosciutto Cruddo - sugo, mozzarella, parmská šunka
  • Salami - sugo, sýr, salám
  • Pancetta - sugo, sýr, slanina, cibule
  • Spinaci - sugo, sýr, kuřecí maso, špenát, česnek
  • Bianca Spinaci - smetana, sýr, špenát, niva, česnek
  • Hawaii - sugo ,sýr, šunka, ananas
  • Pollo - sugo, sýr, kuřecí maso, parmezán
  • Margherita - sugo, mozzarella, bazalka
  • Regina - sugo, sýr, žampiony, šunka
  • Capricciosa - sugo, mozzarella, artyčoky, houby, klobása, olivy, dušená šunka
  • Messicana - sugo ,sýr, kukuřice, cibule, klobása, slanina, feferonky, vejce, česnek
  • Diavola - sugo, mozzarella, klobása, feferonky
  • Vegetariana - sugo, sýr, kukuřice, olivy, brokolice, žampióny, paprika
  • Marinara - sugo, česnek, oregáno
  • Napoletana - sugo, mozzarella, ančovičky, kapary
  • Wurstel - sugo, mozzarella, klobása
  • Funghi - sugo, mozzarella, houby, někdy šunka
  • Quatro Stagioni - sugo, mozzarella, artyčoky, houby, klobása, šunka
  • Quatro Formaggi - smetana, mozzarella, další 3 druhy sýra
  • Tonno - sugo, mozzarella, tuňák
  • Frutti di Mare - sugo, mozzarella, krevety, mušle, někdy malé chobotnice
  • Focacia - olivový olej, bazalka, oregano, česnek
  • Piccante - sugo, sýr, herkules, feferonky
  • Giovanni - sugo, sýr, šunka, herkules, slanina, česnek
  • Formaggio - sugo, mozzarella, hermelín, uzený sýr, niva
  • Provenzale - sugo, sýr, šunka, uzené maso
  • Calabrese - sugo, sýr, šunka, slanina, herkules, olivy
  • Al Pacino - sugo, sýr, šunka, klobása, paprika, cibule, hermelín
  • Cassa - sugo, sýr, slanina, žampióny, brokolice
  • Paola - sugo, sýr, žampióny, kukuřice, herkules, vysočina, paprika, uzený sýr
  • Al Pila - sugo, sýr, kukuřice, kuřecí maso, uzený sýr, vejce, žampióny, artyčoky
  • Palermo - sugo, sýr, slanina, šunka, brokolice, niva
  • Don Corleone - sugo, sýr, herkules, slanina, žampióny, kuřecí maso, hermelín
  • Della Cassa - sugo, sýr, slanina, paprika, cibule
  • Del Pastore - sugo, sýr, klobása, kysané zelí, feferonky, slanina
  • Del Fabbro - sugo, sýr, šunka, uzené maso, kuřecí maso, slanina, uzený sýr
  • Dello Studente - sugo, sýr, šunka, brokolice, kukuřice, hermelín
  • Contadina - sugo, sýr, uzené maso, cibule, žampióny, klobása
  • Paradiso - sugo, sýr, žampióny, špenát listový, česnek, parmská šunka
  • Romeo - sugo, sýr, šunka, tvarůžky, feferonky
  • Verona - sugo,  sýr, šunka, chřest, žampióny, kukuřice
  • Texas - sugo, sýr, klobása, slanina, červené fazole, kukuřice, chilli
  • Torino - sugo, sýr, uzené maso, chřest, listový špenát, niva
  • Bologna - sugo, sýr, boloňská směs, cibule

Sdílet:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vybraný příspěvek

Slovenská pochoutka

Slaná kapsa plněná uzeným masem...