Ingredience:
1 lžíce soli, 1 ks cibule, polovina menšího celeru, 2 větší mrkve, 1/2 hlávky bílého zelí
Zálivka:
1 lžička octa, 200 g majonézy, 2-3 lžíce krystalového cukru, špetka mletého pepře, 100 ml smetanaly ke šlehání
Postup přípravy:
Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 - 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo.
Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí.
Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.
Před podáváním opět dobře promícháme.
Pravý salát Coleslaw podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem.